Eile toimus Latitude59 konverentsi raames Euroopa üks esimesi avalikke uuendtoidu maitsmisi. Uuendtoidu maitsmine on Eesti toidusektorile märkimisväärne etapp – toiduinnovatsioon on üks mõjuvõimsamaid viise vähendamaks inimkonna negatiivseid mõjusid meid ümbritsevale loodusele. Muutes toidutootmist jätkusuutlikumaks, saame süüa tervislikumat, jätkusuutlikumat kui ka maitsvamat toitu.
Valitud Latitude59 külastajad ja uuendtoidu huvilised said võimaluse panna oma maitsemeeled proovile. Maitsmisele läks viis erinevat retsepti, mis valmisid peakokk Johannes Hõimoja käe all. Esmalt said külalised mekkida tempura austerservikuid BBQ kastmega, mille koostisosaks oli ÄIO valmistatud pärmi biomass, ning Gelatexi kartulist valmistatud nanokiude kasvusubstraati, mis on välja töötatud kultiveeritud liha tootmiseks. Seejuures pole nanokiud mõeldud söömiseks, vaid kasvusubstraadiks, mille abil on võimalik kasvatada rakkudest liha bioreaktoris.
Seejärel toodi lauale kolm magustoitu – šokolaadiküpsised, võikreemiga muffinid ja pärmikreemiga täidetud ekleerid – mille valmistamiseks kasutas peakokk ÄIO pärmi biomassi.
Üritusel ÄIO biomassist keelt alla viivaid roogasid valmistanud kokk Johannes Hõimoja kommenteeris uuendtoiduga töötamist koka perspektiivist:
Suurbritannia suursaadik Eestis, Ross Allen hindas valminud maiusi kõrgelt: “Kõik küpsised on maitsvad, aga see küpsis viib keele alla!” Lõppude lõpuks ei soovi keegi süüa toitu mis ei ole maitsev – olenemata kui innovaatiline see on.
Mis on uuendtoidu avaliku maitsmise tähtsus laiemas kontekstis?
Bringing novel foods to the market and allowing tastings is currently an extremely bureaucratic and time consuming process in Europe. The first public tasting in the Netherlands was reportedly put together in 2 and a half years. If you’re lucky, a straight-forward approval process for taking novel foods to the market is usually a 2-year, 2-million euro enterprise, just for gaining regulatory approval, something that in many cases can take much longer.
Uuendtoidu turuletoomine ja avaliku maitsmise korraldamine on Euroopas hetkel äärmiselt bürokraatlik ja aeganõudev protsess. Hollandi esimese avaliku uuendtoidu maitsmise korraldus võttis väidetavalt 2 ja pool aastat. Heal juhul on uuendtoidu turule toomise protsess 2-aastane ja 2 miljoni eurone ettevõtmine – ja seda vaid regulatiivse heakskiidu saamiseks. Tegelikkuses võib kogu protsess võtta veelgi kauem.
Eestis planeeriti seevastu üritus vaid ühe kuuga, mis ongi Accelerate Estonia kui riikliku innovatsioonilabori eesmärk – tuua innovatsioon turule kiiremini, vähendades bürokraatiat. Eesti avalik sektor on otsustanud luua uuendtoidu ettevõtetele selge tugistruktuur, mis aitaks ettevõtjatel navigeerida Euroopa regulatiivses raamistikus ning aidata innovatsioonil jõuda kiiremini meie toidulauale.